10 stvari, ki jih nikoli ne smete posesati

Iako je osnovna namjena usisavača održanje čistoće prostora, a pod tim podrazumijevamo čišćenje podova od naslaga prašine i drugih, na podu neprimjerenih nečistoća, neke vrste otpada ipak ne bismo trebali usisavati. U nastavku pročitajte zašto ne biste trebali usisavati staklo, kavu, kosu ili, primjerice pepeo.

U ovome blogu pročitajte

Razbito steklo

Zlomljene koščke skodelice ali sklede najlažje pospravimo s sesalnikom, vendar to ni ravno idealna rešitev za naš sesalnik. Koščki razbitega stekla lahko zlahka onesposobijo sesalnik, a ljudje vseeno posežejo po njem, saj »naenkrat ne bo nič«. Velika napaka.

Čeprav se sprva ne bo zdelo, da je nekaj narobe, boste čez nekaj časa zlahka opazili poškodbo vrečke sesalnika, ki v sebi ne bo več mogla zadrževati smeti in prahu.

Poleg tega se lahko zgodi tudi, da kos stekla poškoduje filter ali prereže mehki del cevi sesalca.

Kovinski odpadki

Sesanje kovinskih kosov, zlasti žice, lahko poškoduje vrečko sesalnika in povzroči električni udar, še posebej, če kabli niso dobro izolirani.

Majhni koščki papirja in konfeti

Po veliki zabavi je soba polna različnih majhnih koščkov papirja in konfetov, zdaj pa je čas, da jo pospravite. Najenostavneje je, da v roke vzamete sesalnik in delo opravite kot bi mignil, vendar so majhni koščki papirja in konfeti pogosto vzrok za zamašitev sesalnika, kar povzroči pregrevanje motorja, nato pa motor popolnoma preneha delovati.

Poleg navadnih papirčkov so tu še konfeti iz folije, ki so še večji sovražnik vašega sesalnika. Zaradi toplega zraka se lahko stopijo in ostanejo zataknjeni na težko dostopnih mestih. Glede na to, da jih je kasneje zelo težko očistiti iz sesalnika, se pri taki težavi običajno sesalnik ustavi.

Zemlja in delci, najdeni v kozarcih za sobne rastline

Kolikokrat se vam je že zgodilo, da se je vaš kozarec z rožami razbil in se je na tleh znašla vsa zemlja ali pa so gostje prišli z blatnimi čevlji? Čeprav bi v tem primeru z veseljem posegli po sesalniku, je vsekakor boljša možnost, da v roke vzamete metlo in lopatko.

Z uporabo sesalca delci zemlje prodrejo še globlje v preprogo, drugi delci, ki so bili v kozarcu, kot je listje, pa zadržujejo vlago, ki lahko, če se znajde v rezervoarju sesalca, poškoduje posamezne dele. Če gre za mokro zemljo, lahko sesanje poškoduje motor sesalnika.

Mokra tla

Znano je, da je nevarno sesati tla, ki so mokra ali na katerih so mokre stvari, da ne bi prišlo do električnega udara ali kratkega stika. Sesalniki z vrečkami nikakor niso primerni za sesanje mokrih tal.

Kava, kavna zrna, kakav, moka

Posušena kava, moka ali kakav so sovražniki vašega sesalnika, saj lahko njihovi majhni delci zamašijo filtre ali se zataknejo v motor in ga onesposobijo. Če posesate ostanke sveže zmlete, porabljene kave, se bodo njeni delci prilepili na notranjost sesalnika in jih boste zelo težko očistili.

Čeprav na prvi pogled ni tako, je še vedno skoraj vedno mokro. Zato bo poškodoval vašo napravo, ne glede na vrsto vrečke za sesalnik, ki jo uporabljate.

Kozmetika

Puder, bronzer, osvetljevalec in ostali kozmetični izdelki, ki so v “kamnu”, so najhujši sovražniki vašega sesalnika. Čeprav so videti suhe, ker so »v kamnu«, vsebujejo različna olja in snovi, ki se v stiku s toploto in toplim zrakom začnejo raztapljati. Te stopljene maščobne komponente se bodo v napravi stopile in tako zamašile določene mehanske dele in filtre.

Po sesanju kozmetike je filter skoraj nemogoče očistiti, zato ga boste najverjetneje morali zamenjati.

Kako preveriti, ali je čas za menjavo vrečke in filtra sesalnika?

Lasje

Čeprav sesanje las ni zaželeno, se mu je nemogoče izogniti. Zato je zelo pomembno, da se čim bolj izogibate sesanju velikih količin dlak in živalskih dlak. Dlake in vlakna lahko zlahka zamašijo cev in filter vašega sesalnika. Ko se nabere velika količina dlak, lahko povzroči slabše delovanje naprave.

Pepel in moka

Čeprav je sprejemljivo vakuumirati majhne količine moke, to ni zelo priporočljivo. Če kljub temu posesate preveč moke, bo filter najverjetneje zamašen, celotna naprava pa onemogočena. Po drugi strani pa so delci pepela zelo majhni, tako da jih boste, če jih boste posesali, dejansko le še dodatno raztrosili po zraku. Boljša rešitev v tem primeru je metla.

Kovanci in majhne igrače

Preden se lotite sesanja, se prepričajte, da ste s tal odstranili majhne igrače in kovance. Čeprav se zdi manj verjetno, lahko vseeno poškodujejo vrečko ali motor sesalnika. Morda boste našli tudi izgubljen uhan ali sestavljanko, ki ste jo izgubili na tleh.

Iščete vrečke za sesalnik?

Poiščite točno tisto vrečko ali filter, ki ga potrebujete.

IZBERITE MODEL
product_cat
65dc54537a6cb
1
0
Loading....

Če niste našli prave torbe ali niste prepričani, nas kontaktirajte na telefon ali WhatsApp gumb. Odzovemo se takoj oziroma v najkrajšem možnem času.