Dobro je vedeti – to so osnovne razlike med mokrimi in suhimi sesalniki

Brojni uređaji za čišćenje doma uvelike olakšavaju i ubrzavaju sam proces čišćenja. Ova tvrdnja posebno se ističe kada je riječ o kućnim usisivačima.

U ovome blogu pročitajte

Z leti so se sesalniki močno razvili glede velikosti, sloga in teže ter vrste materiala, ki ga lahko poberejo. Sesalniki so bili sprva namenjeni izključno čiščenju suhih površin, vendar je evolucija mokrega sesalnika naredila korak naprej.

Kaj je suhi sesalnik?

Suhi sesalnik je, kot že ime pove, namenjen izključno sesanju suhih nečistoč. Izogibajte se uporabi suhega sesalnika za čiščenje mokrih površin, ne glede na to, kako majhne so. Suhi sesalniki se uporabljajo za sesanje umazanije in prahu s tal in preprog, zlahka pa bodo pobrali tudi ves prah s pohištva in oblazinjenja. Vsa umazanija se zbira v posebni vrečki ali posodi za sesalnik.

Kateri sesalnik za suho sesanje kupiti?

Suhi sesalnik vsebuje filtre, ki omogočajo, da je zrak v vašem domu svež in čist. Obstajajo tudi sesalniki, ki temeljijo na HEPA filtru, vendar z UV svetlobo, ki pomaga očistiti zrak, hkrati pa odstraniti veliko število bakterij, ki se nahajajo v vašem domu. Preden se odločite za nakup, preverite vrsto filtra na sesalniku.

Kaj je mokro sesanje?

Sesalnik za mokro sesanje, znan kot ‘wet-vac’, je zasnovan tako, da omogoča zbiranje tekočine v vodotesni posodi. Na vrhu sesalnika je vakuumsko sesanje, pod njim pa je zbirna posoda. Električne komponente mokrih sesalnikov so zasnovane in zaščitene pred umazanijo, ki prehaja skozi sesalno napravo, da preprečijo kratek stik. S sesalnikom za mokro sesanje zlahka očistite navadno umazanijo ali bazen razlite tekočine s tal.

Največja razlika med mokrim in suhim sesalnikom

Tako pri mokrem kot pri suhem sesalniku se uporablja isti postopek za sesanje materiala, vendar je zasnova sesalne naprave popolnoma drugačna. Mokri sesalnik je vodotesen – z veliko neprepustno posodo, ki zbira vodo in umazanijo. Nasprotno pa je sesalnik za suho sesanje zasnovan tako, da sesa samo suho umazanijo v papirnato ali sintetično vrečko ali posodo. Suhi sesalnik ne sme priti v stik z vodo, ker poškoduje sesalno napravo.

Prednosti suhega sesanja

Suhi sesalnik omogoča bolj praktično sesanje preprog, saj je zasnovan z dolgim ​​ročajem in nastavki, ki omogočajo lažje valjanje po preprogi. Običajno vsebujejo tudi krtače s ščetinami, ki se vrtijo med delovanjem sesalnika, medtem ko je sesalnik za mokro sesanje le navadna cev s priključki. To zelo pomaga pri vlečenju umazanije, las in drugih smeti s preproge v sesalno cev. Na ta način boste prepričani, da ste zbrali največjo količino umazanije. Mokri sesalnik običajno nima tako dobrega sistema za filtriranje zraka, zato pogosto ni idealna rešitev za uporabo v zaprtih prostorih, kot je hiša, saj v zrak vrže veliko prahu.

Poleg tega so suhi sesalniki običajno izdelani s posebnimi filtri, ki pomagajo ohranjati čist zrak v vašem domu, imajo pa lahko tudi UV luči za ubijanje bakterij in mikrobov.

Prednosti mokrega sesalnika

Mokri sesalnik je uporaben pri opravljanju težjih nalog. Če želite enostavno posesati poljubno količino vode ali velike količine umazanije/odpadkov, boste želeli investirati v mokri sesalnik, saj imajo običajno velik rezervoar, ki ga je enostavno izprazniti. Sesalnik za mokro sesanje je izjemno uporaben pri delu v garaži, na gradbišču ali podobnem industrijskem prostoru. Sesalniku za mokro sesanje je običajno priložena daljša cev s priključki, ki je izjemno uporabna, ko morate sesati težje dostopna mesta.

Mokri sesalnik lahko uporabite tudi kot čistilec preprog. Ročno obdelajte svojo preprogo s čistilom za preproge, zdrgnite madež, nato čistilo za preproge posesajte iz preproge z mokrim sesalnikom. Ta postopek ponovite z vodo, da sperite preprogo in odstranite vse milo in umazanijo. Čiščenje preprog z mokrim sesalnikom zahteva dodaten prosti čas, a če ga najdete, boste prihranili pri stroških!

Kupiti mokri ali suhi sesalnik?

V idealnem primeru, če ste standardni lastnik hiše/stanovanja in nameravate čistiti samo standardno umazanijo, ki se nabere v vašem domu, potem bo suhi sesalnik vaša najboljša izbira, zaradi filtrirnega sistema pa veliko boljši. Suhi sesalnik je tudi lažji za uporabo na veliki površini in je zasnovan za odstranjevanje stvari s preprog.

Zelo praktično je imeti v gospodinjstvu suhi sesalnik za notranjo uporabo in mokri sesalnik za zunanjo uporabo. Če si lahko privoščite, izkoristite najboljše iz obeh svetov.

Iščete vrečke za sesalnik?

Poiščite točno tisto vrečko ali filter, ki ga potrebujete.

IZBERITE MODEL
product_cat
661e24076c22d
1
0
Loading....

Če niste našli prave torbe ali niste prepričani, nas kontaktirajte na telefon ali WhatsApp gumb. Odzovemo se takoj oziroma v najkrajšem možnem času.